Skip to content

MGBN Ručna izrada unikatnih noževa

Ru?na izrada unikatnih nozeva

“KADA U VATRI OSETIŠ MOĆ, A U ČELIKU ŽIVOT, TADA NASTAJE MAGIJA…”  

 Sa ovom konstatacijom složiće se majstori kojima izrada vrhunskih sečiva predstavlja duševno zadovoljstvo. Od momenta kada sam počeo sa izradom svog prvog noža osetio sam taj neopisiv sklad duševnog mira, ponosa i zadovoljstva koji nakon svakog izrađenog sečiva postaje sve snažniji i snažniji. Ručna izrada unikatnih noževa.

 

Pričinjavajći sebi veliko zadovoljstvo dizajnirajući i izrađujući sečiva polako sam počeo da oformljujem radionicu za rucnu izradu unikatnih noževa, pre svega za pripadnike raznih službi bezbenosti, vojsku, policiju, a vremenom se ta ljubav proširila i na lovačke noževe kao i na restauraciju starih noževa koji za svoje vlasnike pored upotrebne imaju i sentimentalnu vrednost, dajući im tako svoj lični pečat. Na vama je samo da izaberete “PRAVI” nož za sebe. Tako se u mojoj radionici izrađuju noževi po principu zaokruženog ciklusa gde nož prolazi kroz sve faze izrade bez da se i jedna faza radi na nekom drugom mestu ( izuzetak su samo neka ručna graviranja po zelji kupca), proizvode unikatni materijali za izradu drški na bazi epoksidnih i poliesterskih smola, takođe Vaš nož mogu da popravim ili prepravim kao i da ga naoštrim ručno ili mašinski. Bitno je šta god da radim da sam maksimalno posvećen kvalitetu pružane usluge.  Veliki značaj pridajem komunikaciji sa krajnjim korisnicima kako bi konstantno podizao kvalitet i odgovorio na želje kupca ukoliko se one ne kose sa realnošću. 

 U izradi noževa preferiram ugljenicne-rđajuce čelike i to:  

  Aisi: 52100, 5160, w2, d2, 02, l6, m2, 1075, 1084, 1095)  

I nerđajuće čelike:  

  (N690, 440c, 12c27,15n28, aus8, aeb-L.)  

Takođe izrađujem noževe i od recikliranih materijala. U većini slučajeva izradi pristupam po metodi:  

1. Isecanja i brušenja, 

2. Kovanja i brušenja,  

3. Kovanja i turpijanja. 

 Termička obrada je vrhunac umeća jednog majstora i nju imam uslova da radim: 

  •  Tradicionalno (u kovačkoj vatri)  
  •  U kontrolisanim uslovima zagrejavanjem u elektro peći. 

 U zavisnosti od namene, oblika, modeli, zahtevanih karakteristika, zelje kupca biram vrstu čelika, tip termičke obrade kako bi iz čelika izvukao maksimum od njegovih osobina. Tako da sečivo moze biti kaljeno:  

1. Celom površinom, 

 2. Parcijalno ili diferencijalno- što pored vizuelne lepote ima i niz svojih prednosti po pitanju žilavosti samog noža.   

S obzirom da je izrada noževa za mene zadovoljstvo a ne obaveza i posao nije isključeno da isporuka potraje par dana preko okvirno datog roka jer ništa ne radim na silu i pod moranjem. Ako nemam inspiraciju i nisam skoncentrisan na rad to neću preneti na Vaš nož. Zato volim da kazem da svaki moj nož nosi i deo moje duše u sebi. To dokazujem licnim potpisom ispod drške noža svojim:  

  •  Imenom i prezimenom,  
  •  Danom završetka izrade, 
  • Mestom izrade, 
  • Ličnim brojem noža, 
  • Žigom moje manufakture,  
  • Uvođenjem u knjigu izrađenih noževa po gore navedenim stavkama.